- Binance heeft een reeks aan nieuwe maatregelen aangekondigd zodat het kan voldoen aan eisen van financiële toezichthouders.
- De cryptobeurs ligt in de clinch met autoriteiten in onder andere de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Japan, Canada en Duitsland.
- Een belastingadviseur en econoom betogen dat regelgeving een integraal deel zal uitmaken van het handelen in cryptomunten.
Binance, ’s werelds grootste cryptobeurs, wil het beschadigde imago oppoetsen bij financiele waakhonden. Dat vergt meer dan alleen maar wat oppervlakkige maatregelen om recent opgelegde handelsverboden en restricties te omzeilen, zeggen experts.
Het bedrijf zal zijn hele businessmodel moeten omgooien. Belangrijker nog, benadrukken een belastingadviseur en een financieel expert: iedereen die handelt in cryptomunten zal moeten accepteren dat de dagen van ‘HODLing‘ voorbij zijn, als ze zich verzetten tegen strengere regelgeving.
Afgelopen week kondigde Binance tijdens een persconferentie aan dat het ernaar streeft om volledig te conformeren aan de financiele regelgeving van de landen waar het actief wil zijn. “Het is ons doel om overal ter wereld de vrijheid van geld te stimuleren”, zei CEO Changpeng Zhao. “Zonder offers te brengen qua veiligheid en compliance.”
Binance wordt in de VS onderzocht door justitie en de belastingdienst. Het bedrijf wordt verdacht van meewerken aan witwassen van geld en belastingontduiking. In Italie werd de cryptobeurs, in navolging van het Verenigd Koninkrijk, vorige maand verboden. In onder andere Japan, Duitsland en de Kaaiman-Eilanden is het tot nu toe gebleven bij strenge waarschuwingen.
Stap 1: delen van data en verlagen van opnamelimieten
Als eerste stap in het charmeoffensief wil Binance beginnen met het delen van gebruikersdata met lokale toezichthouders. Ook wil de beurs het dagelijkse opnamelimiet verlagen van twee bitcoins, ofwel ruim 78.000 dollar (65.000 euro) tegen de huidige koers, naar 2.000 dollar (1.684 euro).
"Ze moeten in feite hun hele businessmodel omgooien", reageert David Lesperance tegenover Business Insider. Hij is de algemeen directeur van Lesperance and Associates, een immigratie- en belastingsadviesfirma.
De grote aantrekkingskracht van crypto's is de anonimiteit die ze bieden. Een jaar geleden begonnen de telefoons bij Lesperance te rinkelen met vragen over deze nieuwe geldmiddelen. Het waren niet alleen de kleine beleggers, maar ook vermogensbeheerders voor ultrarijke families.
"Mensen beschouwen de cryptomarkt als een perfect belastingparadijs. 'Hier zal niemand me kunnen vinden', lijken ze te denken. Belastingdiensten hebben dat door en willen hier vanzelfsprekend gaan graven naar belastingontduiking", vertelt Lesperance.
Binance heeft aangekondigd deze week een tool uit te rollen voor gebruikers om hun belastingrisico's inzichtelijk te maken. Lesperance: "Wat Binance zou moeten doen, is zeggen: 'Ok, jij wilt niet dat we gereguleerd worden? Dan willen we jou niet als klant. Begraaf je crypto dan maar in de achtertuin. Succes!'"
Stap 2: openen van fysieke locaties
Tot nu toe opereerde Binance gedecentraliseerd, wat betekent dat het heeft geen hoofdkantoor heeft. Om het handelsplatform aantrekkelijker te maken voor toezichthouders is besloten om bedrijfslocaties te openen. "We moeten in ieder land waar we actief zijn een gelicenseerde financieel instituut gevestigd hebben", zei Zhao vorige maand. Kantoren geven waakhonden "een eenvoudig te begrijpen structuur". Waar de eerste locaties van Binance worden gevestigd, is nog niet bekend.
Het openen van kantoren in de landen waar Binance wil opereren – om daarmee legitiemer te worden in de ogen van toezichthouders – is een ingewikkelde kwestie, denkt Lex Sokolin, de fintechexpert en hoofdeconoom van blockchainbedrijf ConsenSys.
"Toezichthouders zijn voornamelijk bezig met het beschermen van consumenten. Dus met zaken als witwassen, het bevriezen van tegoeden of het in de gaten houden dat bepaalde klanten geen toegang krijgen tot bepaalde rekeningen of accounts op handelsplatformen. Maar ook met wat voor belastingrisico's gebruikers lopen. Dat hangt weer af van de locatie van het bedrijf, de gebruiker en de toezichthouder", legt Sokolin uit.
Om dit gemakkelijker te maken voor Binance, en de toezichthouders waarmee het botst, heeft het bedrijf Samuel Lim aangenomen als chief compliance officer. Hij heeft tien jaar ervaring met de compliance van zakenbankiers. Jonathan Farnell, met twintig jaar ervaring in de Britse betaalsector, wordt directeur compliance van Binance.
In Europa denkt Binance dat de toenadering met toezichthouders misschien wel het makkelijkst zal gaan. Daar is tenminste een samenhangende wetgeving, zegt Farnell, met de voorgestelde 'Regulation on Markets in Crypto Assets' (MiCA). "Deze wetgeving geeft meer helderheid aan toezichthouders, consumenten en cryptobedrijven zoals wij".
[activecampaign form=28]
Lees meer over cryptomunten:
- Het is ‘alles of niets’ voor bitcoin – de cryptomunt kan volgens analisten explosief stijgen als-ie standhoudt boven de $40.000
- De ‘Wolf of Wall Street’ roept op tot ‘massale’ cryptoregulering en voorziet een stijging voor bitcoin en ether
- Mogelijk strafrechtelijk onderzoek naar omstreden Tether – zoveelste rode vlag voor problematische stablecoin
- De EU wil anonieme cryptoportemonnees verbieden om witwassen tegen te gaan